.

.

Gerard Horta

Com a poeta ha publicat Queda’t a Macau i aprèn-ne! (L’Aixernador, Argentona, 1991); L’erecció de l’instint espiritual (o l’amor dels trobadors) (L’Aixernador, Argentona, 1995); Nit a Chiapas (Edicions 62-Empúries, Barcelona, 2000), i Balada de l’holandès errant [Fauleta per a quasi-cadàvers] (Edicions de 1984, Barcelona, 2005). Actualment enllesteix la darrera versió del seu cinquè poemari, Paradís.
Fins al 2003, any en què va abandonar voluntàriament els escenaris, havia rodat en més d’un centenar de recitals poètics arreu de Catalunya, sol o acompanyat, una tasca empresa a la dècada dels anys vuitanta amb Enric Casasses, Jordi Pope, Genís Cano, Pau Riba, Noel Tatú, Dolors Miquel, Sebastià Roure, David Castillo, Albert Mestres, Joan Vinuesa, Jaume Sisterna, Meritxell Sala, Juan Nicho, Víctor Nik, Josep Pedrals, Eduard Escoffet, Núria Martínez i altres companys. A mitjan anys noranta ho havia fet amb l’acompanyament musical de bandes de rock creades per a l’avinentesa.
Ha traduït la poesia de Jim Morrison (Lord & The New Creatures) al català (una mostra de la qual fou publicada el 1989 a Lletra de Canvi), i des del 1987 ha publicat més d’una cinquantena d’articles i textos literaris i poètics al diari AVUI i a les revistes Eroz, Revista d’Artesà, Trilateral, Full internacional d’investigacions poètiques, Mania. Revista de filosofia, Transversal, Illacrua, Vertigen, Lletres a plom, Punt de lectura, El Triangle i Catalunya, i als reculls Escriptura. Creació Jove Mercè’98, Lo nuevo y lo viejo. ¿Qué hay de nuevo, viejo? i Arxiu FX. La ciutat buida, de Pedro G. Romero. Igualment, ha publicat més de 50 ressenyes de llibres sobre ciències socials i cultura al Suplement mensual d’Història i al Suplement setmanal de Cultura del diari AVUI, fins al 2007. Ha estat membre del tribunal del Premi Creació Jove Mercè’98 (Ajuntament de Barcelona), i del Premi Marià Manent de Poesia (Ajuntament de Premià de Dalt - Societat Cultural Sant Jaume, 2003-2007), i del Premi Arts i Lletres a la memòria de Valerià Pujol (Ajuntament de Premià de Dalt - Societat Cultural Sant Jaume, 2003-2007).
Dins l’àmbit de l’antropologia, ha escrit els llibres De la mística a les barricades [el qual obtingué el XXII Premi d’Assaig Carles Rahola l’any 2001] (Proa, Barcelona, 2001); Cos i revolució. L’espiritisme català o les paradoxes de la modernitat (Edicions de 1984, Barcelona, 2004), i L’espai clos. Fòrum 2004: notes d’una travessia pel no-res (Edicions de 1984, Barcelona, 2004). Junt amb Manuel Delgado, ha publicat Carrer, festa i revolta. Els usos simbòlics de l’espai públic a Barcelona (1951-2000) (Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura, Barcelona, 2003), i, junt amb el també antropòleg Joan Bestard, Les porteries a Barcelona (Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura, Barcelona, 2006). Igualment, ha publicat dues dotzenes de textos en revistes d’antropologia i història, a més de dur a terme una quarantena de conferències sobre diverses dimensions de l’antropologia amb relació a la societat contemporània a Catalunya i l’estat espanyol.